În perioada „Lunii Plantării Arborilor” Direcţia Silvică Bihor a desfăşurat, prin implicarea ocoalelor silvice sau prin implicare directă numeroase acţiuni de propagandă silvică şi/sau ecologică.
Între aceste acţiuni se numără și plantarea de puieţi forestieri în fond forestier cu copii preşcolari, şcolari în ciclurile primar, gimnazial şi chiar liceal. Astfel de acţiuni au fost desfăşurate, în raza ocoalelor silvice Aleșd, Beiuș, Oradea, Sudrigiu şi Tinca. Participarea a fost extrem de numeroasă la fiecare dintre acţiuni participând între 25 şi 120 de copii. La final, participanţilor li s-au oferit diplome de participare.
Pe lângă acțiunile prezentate anterior în comunicatele transmise către media locală, D.S. Bihor a coordonat și desfăşurat mai multe astfel de acțiuni în perioada 27.03.-15.04.2017.
Elevii clasei a II- a B- Step by Step, însoţiţi de doamnele învăţătoare, Monea Manuela şi Drinc Raluca, reprezentând Şcoala Gimnazială „N. Popoviciu” Beiuş, cu susţinerea conducerii reprezentată prin d-na director Nemeş Mihaela au participat în cursul zilei de vineri, 13 martie 2018, la o acţiune de curăţare, terasare şi plantare de arbori care a avut loc la Cantonul Silvic Săldăbagiu din zona pădurii comunale Căpâlna. Pe o suprafaţă care se întinde pe 3 hectare, s-au plantat puieţi de stejar roşu, castan, ulm, carpen şi frasin puşi la dispoziţie de Direcţia Silvică Bihor. Lor li s-au alăturat poliţişti din cadrul Secţiei de Poliţie nr.2 de la Poliţia Rurală Beiuş din cadrul IPJ Bihor, jandarmii din cadrul IJJ Bihor şi reprezentantul Direcţiei Silvice Bihor – ing. silvic Tomuțiu Adrian.
Cea mai amplă acțiune de plantare din acest an s-a desfășurat în data de 11.04.2018 cu participarea angajaților SC CELESTICA SRL Oradea. Cei 75 angajați ai societății amintite au plantat în cele 4 ore, cât a durat acțiunea peste 2.000 puieți forestieri din specia Gorun și Stejar pedunculat. Acțiunea a fost supravegheată și coordonată în teren de personalul O.S. Oradea și s-a desfășurat în pădurea Betfia, proprietatea Primăriei Sânmartin.
În 13.04.2018 am primit vizita a 25 elevi din clasa a IV-a de la Lic. Teor. ”Onisifor Ghibu” Oradea, însoțiți de dna. profesoară Iuliana Kocsis. Cu această ocazie colegii de la O.S. Oradea au susținut o lecție deschisă se educație ecologică, care a fost încununată cu plantarea câtorva zeci de puieți de Gorun în aceeași pădure de la Hidișelul de Jos.
În data de 14 aprilie a.c. 70 membrii ai oraganizației Tineretul Social Democrat din Bihor au participat tot în raza O.S. Oradea, pădurea de la Hidișelul de Jos, la o acțiune de plantare de puieți forestieri. Rezultatul a fost plantarea a peste 500 puieți de Gorun.
în data de 14.04.2018 a avut loc o amplă acțiune de igienizare a drumului Aleșd – Peștiș – km 11 – Șinteu, acțiune desfășurată în baza unui parteneriat între Primăria Aleșd, cele 2 licee din orașul Aleșd, Salubri, Ocolul Silvic Aleșd, Poliția Orașului Aleșd și Asociația Sportivă. S-au colectat astfel aproximativ 1.000 saci cu resturi menajere și pet-uri, cantitate impresionantă de deșeuri care denotă indiferența cetățenilor față de legile/regulile elementare de ecologie și menținere a calității vieții.
În paralel cu acțiunea prezentată mai sus s-a desfășurat o adevărată lecție teoretică și practică privind reîmpădurirea suprafețelor, susținută de reprezentanții Ocolului Silvic Aleșd. Acțiunea a fost inițiată de către consulul onorific al Republicii Slovace în jud. Bihor, Iabloncik Miroslav în parteneriat cu primăriile din zonă. Acțiunea s-a desfășurat într-un șantier de împădurire aparținând Primăriei Aleșd și au participat 60 de elevi și cadre didactice de la liceele din localitate. Astfel timp de 4 ore s-au plantat cca. 2.500 puieți din specia duglas. Acțiunea s-a încheiat la un gulaș oferit de către Ocolul Silvic Aleșd.
în data de 20.04.2018 în raza O.S. Sudrigiu, UP I Băița a avut loc o acțiune de plantare cu participarea a 50 elevi ai Colegiului Național ”Avram Iancu” din Ștei, însoțiți de conducerea liceului, dir. prof. Adru Cristian și dir. adj. Prof. Coroiu Manuel și prof. Man Anamaria, prof. Popa Daniela și prof. Laza-Matiuța Lenuța. De partea tehnică a acțiunii s-a ocupat personalul Ocolului Silvic Sudrigiu. Acțiunea s-a bucurat de aprecierea unanimă a participanților, fiind plantați peste 200 puieți de Molid.
Pe această cale dorim să anunțăm încheierea ”Lunii Plantării Arborilor” având convingerea că, deși vremea nu a fost cea mai favorabilă pentru acest gen de acțiuni, a fost un an prolific din punct de vedere al activităților ce au ca scop formarea unei educații ecologice corespunzătoare în rândul cetățenilor, a copiilor în special.
De asemenea dorim să mulțumim tuturor partenerilor, cadrelor didactice dar în mod deosebit copiilor pentru participare și pentru implicarea lor în acțiunile de plantare întreprinse de Direcția Silvică Bihor și ocoalele silvice din structura sa în această perioadă.
În plan tehnic, în această perioadă Direcţia Silvică Bihor a realizat programul anual de regenerare a pădurilor în proporție de 98%, însemnând 390 ha de regenerări dintr-un program pentru anul 2018 de 397 ha. Din regenerările menţionate 275 ha reprezintă regenerările naturale, iar 115 ha împăduriri. Au mai rămas de realizat câteva ha de împăduriri în zona de munte unde nu s-a putut interveni până la această dată datorită condițiilor meteo improprii (stratul de zăpadă persistă). Estimăm pentru finele campaniei de regenerare din primăvara 2018, o depășire a programului de regenerare.